Column Stadstuin Harlingen

In deze column informeren we u over de ontwikkeling van de Stadstuin Harlingen. Een stadstuin voor en door Harlingers. De column verschijnt één keer per maand en wordt geschreven door de Túnfrou.

15 juni2024

Zon en regen zorgt voor groei en bloei De tûnfrou verwondert zich elke keer weer over de kracht van de natuur. We krijgen in de Stadstuin wel wat voor de kiezen met het weer. De nieuwe planten, stekjes krijgen heel wat levenslessen om te overleven in de tuin. Want ja, dat doet de natuur, die past zich aan. Het vele water doet de natuur ook goed. Er is weer een watervoorraad en de natuur is groener dan groen. Dat zien we ook in de Stadstuin. In het voedselbos groeit en bloeit het volop, mede door de vrijwilligers die dit gedeelte onderhouden en op tijd maaien en snoeien. De rode bes heeft al bessen, we zien kleine appels en peertjes en de vijg groeit als een gek. De waterlelie die in de sloot rondom de tuin staat zit flink in de knoppen. Er zijn salamanders en kikkers en deze laatste zijn luidkeels aanwezig en maken een inspirerend geluid als je in de tuin werkt. En de eenden familie is er weer.

Belangrijk is dat alles wat we planten biologisch is. We willen zoveel mogelijk vogels en insecten aantrekken die ook van de tuin eten en dan moet hun voedsel wel biologisch zijn als ze zich ook gezond voort willen planten. Maar met het slakkenleger dat door de tuin trekt is dat niet altijd makkelijk. Er zijn zoveel tips om deze slakken op een natuurlijke wijze te bestrijden dat gif niet nodig is. Slakken zijn s‘nachts actief en komen dan tevoorschijn om te eten. De meest voorkomende is de Naaktslak, de Bos-wegslak en de lange Grauwe-wegslak. De bestrijding kan biologisch en op internet zijn er genoeg tips te vinden. Je kan daar al vroeg in het voorjaar mee beginnen met aaltjes. Zorg dat de grond droog en licht-korrelig blijft. Slakken bewegen daar moeizaam op.

De tûnfrou is blij met de vele planten die we hebben gekregen uit een bedrijfstuin en de borders in de tuin staat nu vol met nieuwe planten zoals Schoenlapper, Gele lis, Wolfsmelk, Rode Wederik, vetplanten en verschillende bomen. Daarvoor dank aan de (nieuwe) vrijwilligers, het was een hele klus om deze planten te verhuizen.

In mei hebben we een middag georganiseerd rond het thema Thee. Veel planten in de tuin zijn geschikt om thee van te maken maar je moet wel weten welke. Roeleke Naber heeft een verhaal over thee verteld en er was genoeg te proeven. Een gezellige middag onder de overkapping van het tuinhuis en een gigantische regenbui kon de pret niet drukken.

Een plant uitgelicht, de Lavendel. De tûnfrou was in Frankrijk bij de Mt Ventoux en aan de achterkant van de berg daal je af in de lavendelgebieden rondom Sault. Er was nog geen bloei maar de planten waren al groen. De bloeitijd ligt tussen juni en augustus en als alles in bloei staat kun je alleen maar verrukt staan kijken en ruiken. Lavendel geurt heerlijk, er zijn verschillende soorten, bijvoorbeeld de lavande vraie, de klassieke Franse lavendel. Deze groeit op kalkgrond en hoef je niet te bemesten, af en toe een beetje kalk geven. Lavendel snoei je 2 x per jaar, na de bloei de bloemtakken wegsnoeien en de tweede keer in maart de plant flink terugsnoeien. Lavendel behoort tot de muntfamilie. Slakken hebben een hekel aan lavendel vanwege de sterke geur en het ruwe hout van de plant. Lavendelgeur heeft een rustgevende werking aldus de oma van een van onze vrijwilligers. Een beetje lavendelolie op een zakdoek, diep inademen en je ontspant vanzelf.

Lavendula angustifolia ‘Munstead’ is de sterkste variant van de Lavendels.

De tûnfrou las onlangs een artikel over het werken in de tuin en het daarmee verbeteren van de mentale gezondheid. Mensen hebben veel minder last van depressie, angst en stress. Tuinieren maakt ons gelukkiger en tevreden en heeft een positief effect op de geestelijke gezondheid en ons welzijn. Met maar 30 minuten per week in de tuin werken heeft het al een positief effect. Het leidt af, je bent gefocust, frisse lucht, vitamine D, de geuren van bloemen en planten dragen bij aan een kalm en relaxt gevoel. Het doorbrengen van tijd in de natuur maakt je een beter mens. Mensen met psychische klachten revalideren ook vaak in een tuin (bron Internet) Mocht je zelf geen tuin hebben dan kun je bij ons terecht en wekelijks een paar uurtjes werken in het groen van de Stadstuin Harlingen.  Van harte welkom.

Sponsoren en groene donoren

We hebben ook de afgelopen weken weer van alles gekregen voor de Stadstuin. Dank daarvoor.

We zijn blij met alle (groene) donaties. We zoeken nog steeds nieuwe vrijwilligers die in ons gezellige team een paar uur per week willen helpen, ontspannen, het hoofd leegmaken en meedenken over de invulling van de tuin. Voor aanmelden of informatie mail naar info@stadstuinharlingen.nl. Onze coördinator is Nora Hougee, kijk op Instagram: destadstuinharlingen – of-www.stadstuinharlingen.nl

groet van de tùnfrou