Column Stadstuin Harlingen

Column Stadstuin Harlingen. In deze column informeren we u over de ontwikkeling van de Stadstuin Harlingen. Een stadstuin voor en door Harlingers. De column verschijnt één keer in de 4 weken en wordt geschreven door de Túnfrou.

column 12 april 2024

Nieuwe seizoen in de Stadstuin

We zijn weer begonnen! Een drukte van belang in de afgelopen weken. Het mooie weer maakt dat we weer aan de slag willen in de Stadstuin. Onze coördinator heeft een mooi tuinplan gemaakt voor dit seizoen en we gaan 3 ‘kamertjes’ maken in de bloementuin. Drie verschillende tuinkamertjes met een bankje erin waarop je kunt genieten van de rozen, diverse bloemen en struiken. De beukenhaag geeft je beschutting en je kunt daar heerlijk zitten met je snuitje in de zon. Soms zien we mensen met een boek die er even gaan zitten lezen en dat vinden we fijn. De tuin is er voor Harlingers die ervan willen genieten of erin willen werken.

Daarnaast gaan we een gedeelte van de tuin vol zaaien met bloemen die bijen aantrekken. Uiteraard alles biologisch zodat de bijen ‘schoon’ stuifmeel meenemen om te bestuiven. Wellicht een tip als je tuinaarde koopt of nieuwe planten. Kijk eens of ze biologisch zijn zodat de bloemen ook gezond stuifmeel produceren.

We krijgen een heemtuin met nieuwe planten en gelukkig heeft één van de vrijwilligers het beheer van de kruidentuin op zich genomen. Dit gedeelte krijgt daarmee de juiste aandacht om te groeien en de tuin te laten geuren. Daarbij komt een pompoenenveld en de oogst daarvan is voor het oogstfeest.

De groentetuinen zijn klaar voor het nieuwe seizoen en er kan weer gezaaid en gepoot worden.

Het voedselbos staat in bloei, de paden worden geschoffeld en bijna elke dag wordt er wel iets geplant of gezaaid. De lente is voelbaar en zichtbaar in de Stadstuin. De oogst van het voedselbos gebruiken we niet zelf maar wordt verwerkt voor producten voor het oogstfeest in oktober.

En we hebben een eendenkoppeltje die zich helemaal thuis voelt in de tuin. Als we koffiedrinken dan schuiven ze al snaterend bij ons aan. Even dag zeggen.

Zaaifeest Stadstuin Harlingen

Op zondag 21 juni hebben we het zaaifeest in de Stadstuin. Het Zaai-seizoen is begonnen en we trappen af met een feestelijke middag waarbij we de Harlingers uitnodigen om te komen kijken in onze Stadstuin. Vanaf 14.00 uur tot 15.30 uur is iedereen van harte welkom. Er zijn gezellige activiteiten, een officiële opening door de wethouder met uitreiking van het Stadstuinboek, veel lekkers en we gaan natuurlijk zaaien!

Bezoekers en honden in de Stadstuin

We merken dat steeds meer bezoekers onze tuin weten te vinden, zowel overdag als in de avond. Bezoekers lopen even door de tuin en doen dat ook met hun hond. Bezoekers laten ook ‘boodschappen’ van hun aanwezigheid achter. We verzoeken u om de tuin achter te laten zoals u hem gevonden heeft. Daarvoor onze hartelijke dank.

Sponsoren en groene donoren

We hebben ook de afgelopen weken weer van alles gekregen voor de Stadstuin waaronder gereedschap, planten en een grote hoeveelheid biologische compost. Dank daarvoor.

De Stadstuin krijgt geen subsidie voor de tuin. Wel een vast bedrag van de gemeente voor activiteiten met vrijwilligers. Gelukkig hebben we een voorzitter die fondsen aanschrijft en dat levert wat budget of natuurlijke giften op. Dus we zijn blij met (groene) donaties. We zoeken nog steeds nieuwe vrijwilligers die in ons gezellige team een paar uur per week willen helpen, ontspannen, het hoofd leegmaken en meedenken over de invulling van de tuin.

met vrolijke lentegroet

de tùnfrou

GROENE DONATIES: We kunnen nog best wel wat groen gebruiken, of tuinmeubilair of materiaal een tweede leven geven. Het is weer tuinweer en u kunt overtollig groen uit uw eigen tuin doneren. Neem hiervoor contact op met onze coördinator Nora Hougee, mail info@stadstuinharlingen.nl

De Túnfrou ziet u graag in de Stadstuin of kijk op Instagram: destadstuinharlingen – of www.stadstuinharlingen.nl