Kijkje in de Stadstuin

Stadstuin Harlingen

De Stadstuin is verdeeld in verschillende vakken. Het geheel vormt vanuit de lucht bekeken een gedeeltelijke bloem met drie bladen en een groot hart. Het bovenste gedeelte van de Stadstuin wordt door de Gemeente Harlingen voorzien van een bloemenveld met paden er doorheen van gras. Bomen en struiken zijn op diverse plaatsen in deze tuin geplaatst.

Het is de tuin voor Harlingers en door Harlingers onderhouden. Wij werken alleen met vrijwilligers en werken met respect voor de grond, planten, bomen, dieren en voor elkaar maar ook voor u als bezoeker.

De stadstuin wordt duurzaam en ecologisch ingericht en onderhouden. Daarnaast werken we aan biodiversiteit waar grond, planten, bomen, insecten en mensen met elkaar samen werken.

Het oogsten van groenten, fruit en bloemen wordt door de vrijwilligers gedaan.

Voedselbos

Voedselbos

De strook langs de sloot aan de Kimswerderweg is een voedselbos en is beplant met o.a. fruitbomen. Er staan peren, appels, kers, aardbeien en verschillende bessenstruiken. Veel om straks te oogsten en van te snoepen.

Bloementuin

In de bloementuin worden zo mogelijk inheemse planten geplant naast de spontaan uit de grond opkomende planten.
Ook Harlingers kunnen gezonde planten brengen die zij kwijt willen. Graag vooraf aanmelden bij de coördinator voor het maken van een afspraak. Als u in uw tuin een plant/struik heeft die u weg wilt doen, breng die dan. We hebben in het voor- en najaar een inbrengdag maar u mag altijd bellen of mailen om een afspraak te maken. (info@stadstuinharlingen.nl of M 06 83800815) In de bloementuin proberen we met het geschonken groen of anderszins een mooi geheel te maken. Daarbij gaan we zaaien om de bijen en onszelf te plezieren.
Het streven is zoveel mogelijk inheemse planten in de stadstuin te herbergen.

Kindertuin.

Kindertuin

Is vooral bedoeld als ontdektuin voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. Er is een wilde planten deel, een moestuin en een siertuin. De kinderen kunnen hier dingen leren over de natuur en over de herkomst van ons voedsel. Op een vaste middag in de week van drie tot vier uur zijn kinderen vanaf 9 jaar welkom om onder begeleiding van een ervaren leerkracht en natuurkenner bewust te worden van de relatie mens – natuur, bloemen – insecten en wordt het belang van biodiversiteit bevorderd.

Ze kunnen hier werken, op onderzoek uitgaan en zo kennismaken met het leven van planten, insecten, bodemdieren, en eventueel vinden we sporen van kleine zoogdieren (muisjes, mollen, egels) en zien we vogels. Ook zullen we af en toe het leven in de sloten bekijken. Ze mogen meedenken over de inrichting en de beplanting.  De ervaringen en verkregen natuurproducten zullen we soms verwerken in iets kunstzinnigs. Er zijn mogelijkheden om met diverse onderwijsinstellingen samen te werken.

Moestuin

Hier verbouwen en oogsten de vrijwilligers hun groenten en hun kruiden. De kruidenspiraal bevat o.a. theekruiden, medische kruiden, keukenkruiden en verfkruiden.

Sloten

De drie sloten die de stadstuin omringen worden voorzien van zuurstofrijke- en oeverplanten zodat er een mooi evenwicht in het water ontstaat waar vissen, kikkers, eenden en salamanders een fijn thuis ‘vinden’.